• Paarden oordelen niet, ze reageren slechts op wat er op dat moment speelt.

  Wat is paardencoaching?

  Coachen met de inzet van paarden is een praktische en laagdrempelige manier om inzicht te krijgen in je kwaliteiten, overtuigingen, blokkades en beperkingen. Je (her)ontdekt je talenten en verkent je grenzen, zodat je weer in je kracht komt te staan.

  Tijdens de coachingsessies voer je opdrachten uit, samen met het paard. Deze opdrachten helpen je om je bewust te worden van je gedachten, patronen en gedragingen. Je paard geeft je namelijk hele directe feedback. Het spiegelt jouw non-verbalen communicatie en reageert direct op veranderingen in je houding en gedrag. Paardencoaching is daarom geschikt voor iedereen die op zoek is naar een efficiënte en effectieve manier om zich verder te ontwikkelen.

  Waarom zijn paarden zulke goede coaches?

  Paarden zijn kudde- en prooidieren. Om te overleven in de natuur, moeten zij alert en sensitief zijn. Alle kleine signalen en veranderingen kunnen immers van belang zijn om te overleven. Hierdoor zijn paarden erg gevoelig en scannen ze hun omgeving continu op potentiële gevaren. Ook houden ze hun kuddegenoten goed in de gaten: voelen die zich nog op hun gemak, ervaren ze signalen dat er iets mis is?

  Bij paardencoaching maken we gebruik van dit natuurlijk gedrag van paarden. Een paard spiegelt jouw lichaamstaal en reageert intuïtief op je emoties, houding en gemoedstoestand. Bovendien zoekt hij graag aansluiting bij een ‘nieuw lid van de kudde’, en hij maakt daarbij geen onderscheid tussen mens of dier. Als het paard contact heeft gemaakt, reageert het op de uitstraling en spanning van het nieuwe lid van de kudde, met als doel om gezamenlijk een veilig team te vormen en eventueel te vluchten bij gevaar. De coach herkent en vertaalt het gedrag van het paard en geeft hierdoor inzicht en bewustwording aan de deelnemer.

  Voor wie?

  Paardencoaching is geschikt voor iedereen die op zoek is naar een laagdrempelige manier om inzicht te krijgen in zijn eigen ontwikkeling. Dit kunnen individuen en teams zijn, kinderen en volwassenen.

  Moet je ervaring met paarden hebben?
  Als deelnemer hoef je geen ervaring met paarden te hebben. De gerichte opdrachten worden altijd naast of in de nabijheid van het paard uitgevoerd, vanuit veiligheid en vertrouwen. Wij selecteren hiervoor altijd paarden en pony’s die geschikt zijn voor de sessies en die rustig en betrouwbaar zijn.

  Kleding:

  We raden aan om makkelijke zittende kleding te dragen, die vies mag worden. Geen open schoenen of slippers, maar stevige schoenen. In de winter is het erg prettig als je thermo-(onder)kleding draagt. De sessies kunnen zowel binnen als buiten plaatsvinden, afhankelijk van de weersomstandigheden.